Effects of biochar and humus on the morphological development of cocoa pods under acid soil

Autores/as

Resumen

ABSTRACT

The cocoa soils with acid pH can be recovered by organic amendments, but it is necessary to know the effect of these fertilizers on the fruits in different proportions. In this aspect, the aim of the research was: to measure the effect of an organic amendment composed of biochar, worm humus and Biol in an acid soil cultivated with CCN51 cocoa. Five treatments were formed with doses of: 25 g of biochar + 50 g of humus+biol (T1); 10 g of biochar + 100 g of humus+biol (T2); 50 g of biochar+biol; 100 g of humus+biol (T0). Records were at 15 days (R1), 30 days (R2) and 90 days (R3) after the last application. Significant differences (p?0.05) were obtained in R1 and R3 in the number of floral bearings (CF) and healthy harvested ears (MS). The treatments with the highest CF values were T0 in R1 and T2 in R2. The ANOVA did not indicate significant differences (p?0.05) for the values of ear diameter and length, but did indicate significant differences in the weight of 100 dry cocoa seeds, with the highest average in T2 (895.2 g) and T3 (783.7 g).

Keywords: Organic amendment, earthworm humus, acid soils, cocoa pods.

RESUMEN

Una forma de recuperar suelos cacaoteros con pH ácido es mediante enmiendas orgánicas, pero es necesario conocer su efecto de estos abonos sobre los frutos en diferentes proporciones. En este aspecto, el objetivo de la investigación fue: medir el efecto de una enmienda orgánica conformada por biochar, humus de lombriz y Biol en un suelo ácido cultivado con cacao CCN51. Se conformó cinco tratamientos con dosis de: 25 g de biochar + 50 g de humus+biol (T1); 10 gr de biochar + 100 g de humus+biol (T2); 50 g de biochar+biol; 100 g de humus+biol (T0). Los registros fueron a los 15 días (R1), 30 días (R2) y 90 días (R3) de la última aplicación. Se obtuvieron diferencias significativas (p?0,05) en R1 y R3 en el número de cojinetes florales (CF) y de mazorcas sanas cosechadas (MS). Los tratamientos con los valores más altos de CF fueron el T0 en R1 y T2 en R2. El ANOVA, no indicó diferencias significativas (p?0,05), para los valores de diámetro y largo de mazorca, pero si en el peso de 100 semillas secas de cacao, con el mayor promedio en T2 (895,2 g) y T3 (783,7 g).

Palabras Clave: Enmienda orgánica, humus de lombriz, suelos ácidos, mazorca de cacao.

Descargas

Publicado

12-04-2023

Cómo citar

Barrezueta-Unda, S., & Chavez Gallegos, Y. (2023). Effects of biochar and humus on the morphological development of cocoa pods under acid soil. Revista Científica Agroecosistemas, 11(1), 6–12. Recuperado a partir de https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/589